Des del Col.legi hem presentat el document "Bases per a la transició hídrica a Catalunya"; elaborat per l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua. Amb una visió 2050, aquesta proposta busca garantir l’accés sostenible i equitatiu a l’aigua a tots els territoris, assegurant alhora la competitivitat econòmica del país.
 
L’Observatori Intercol·legial de l'Aigua està format pels Col·legis professionals d'Enginyers Agrònoms; Enginyers de Camins; Economistes i Enginyers Industrials. El document s’ha desenvolupat a partir de l’experiència de diversos professionals independents i dels aprenentatges adquirits durant les jornades organitzades per l’Observatori l’any 2024.
 
Fernando Torres, president de la Demarcació de Tarragona  ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a l’acte, destacant que “l’aigua és un element clau per als projectes de futur de la demarcació de Tarragona, especialment en sectors estratègics com la indústria química i el turisme.”
 
Les "Bases per a la transició hídrica a Catalunya" calcula que caldrà mobilitzar 21.265 M€ en els pròxims 25 anys, entre administracions públiques i empreses privades, per garantir un sistema hídric sostenible i resilient. En aquest informe, es presenta un nou model de futur hídric que té com a objectiu assegurar la satisfacció d’una demanda d’aigua que s’estima en 4.782 hm³, en tots els usos, per part dels 10 M d’habitants, previstos pel 2050 a Catalunya, mantenint els requeriments ambientals de rius i masses d’aigua. Aquesta inversió no només permetria adaptar el país als efectes del canvi climàtic, sinó que també donaria resposta a l’increment previst de la demanda hídrica en els pròxims anys.
 
Ho ha destacat Jeroni Farnós, president de la Comissió d'Indústria Química , durant la seva intervenció: "El document aborda Catalunya en conjunt, destacant la importància de territoris com Tarragona, on conflueixen turisme, indústria, agricultura i, evidentment, les poblacions de la demarcació i els seus habitants”.
 
Joan Borràs, representant de Tarragona del Col·legi d’Enginyers de camins, canals i ports de Catalunya ha posat en relleu el paper essencial dels enginyers en la transformació de la gestió de l’aigua. “El nostre planeta és el planeta blau perquè és el planeta de l'aigua. Cal que els enginyers traslladem a la societat que necessitem un canvi perdurable en la gestió de l’aigua”, ha manifestat.
 
Marc Oliva, president de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular i coordinador del document, ha subratllat que les sequeres conjunturals s'han convertit en estructurals, fet que situa Catalunya en una situació de dèficit permanent de recursos hídrics. “Haurem de produir aigua per no dependre del seu cicle natural, interconnectar les xarxes de distribució i enfortir la governança”, ha recalcat, “Necessitem un nou model de gestió de l'aigua més resilient per afrontar els reptes d'un futur hídric escàs i imprevisible”.
 
Durant l’acte, Marc Fargas, conseller delegat d'AITASA ha exposat els projectes innovadors de regeneració i recirculació d’aigua liderats per AITASA, incloent-hi l’ampliació de la planta d’aigua regenerada i la construcció d’una nova planta de recirculació. En paraules de Fargas, “el full de ruta de la indústria química és no consumir aigua sinó reutilitzar-la, donant-li més vides. “Això ens farà més resilients i contribuirà a l’economia circular i la sostenibilitat", ha afegit Fargas.
 
Finalment, Josep Xavier Pujol, director gerent del Consorci d'Aigües de Tarragona, ha parlat de l’entitat com “l’aqüeducte del segle XX i XXI”: una història recent d’èxit en matèria hidràulica i una infraestructura imprescindible per l’abastament urbà i industrial de la demarcació de Tarragona. Pujol l’ha reivindicat com un exemple: “durant la sequera 2022-2024, el Consorci d’Aigües de Tarragona ha estat el sistema hidràulic més resilient del país, sense haver d’imposar cap restricció als seus usuaris".
 
Les “Bases per a la transició hídrica a Catalunya” constitueixen una guia estratègica per adaptar-se a les noves necessitats i garantir la sostenibilitat del recurs hídric. La presentació del document ha reafirmat el compromís dels professionals i de les institucions i indústria de Tarragona per treballar conjuntament en la construcció d’un futur sostenible i resilient.
Compartir