El Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona ha acollit la primera trobada d'Enginyeres Industrials del Camp de Tarragona, ahir dijous 18 d'abril. Sota el títol "Enginyeres del s. XXI: Perspectiva i Transformació" ha reunit per primera vegada a col·legiades i a estudiants del Màster en Enginyeria Industrial de la Universitat Rovira i Virgili.

En el seu discurs de benvinguda, Glòria Pino, gerent dels EIC Demarcació de Tarragona, ha manifestat que "el creixement d'un país necessita l'enginyeria com a pilar del progrés i el benestar, però també necessita l'igualtat i l'equitat, lluny de les bretxes salarials i dels sostres de vidre". La trobada, celebrada en forma de taula rodona, ha girat entorn el model de societat en què vivim i quin és el model de societat que cal treballar per les futures generacions a través de temes com l'experiència professional, la igualtat d'oportunitats o la conciliació familiar. L'acte ha servit també per obrir el camí a futures trobades, i sobretot ha posat de manifest el rol i la contribució de les enginyeres industrials en el present i el futur de la indústria en matèria d'igualtat i equitat. Tant participants com assistents han coincidit en la urgència de fomentar les vocacions STEAM entre les noves generacions incidint sobretot en el primer cicle educatiu.

Segons l'últim informe de l'Observatorio de la Ingeniería de España, al país hi ha 750.000 enginyers i enginyeres tècnics (65%) i enginyers de màster (35%), dels quals tan sols un 20% són enginyeres.Mentre que al COEIC Demarcació de Tarragona entre les col·legiades i sòcies d'estudiants sumen un 10,8% del total d'enginyers i enginyeres. L'estudi manifesta, curiosament, una tendència en l'increment de professionals en l'enginyeria industrial, donat que el 40% del total d'enginyers i enginyeres tenen menys de trenta-cinc anys i la branca més demandada de l'enginyeria és la industrial. La presència en qüestió de gènere femení anota tan sols un 20% a Espanya, xifra que s'assimila a països com França amb un 22%, Itàlia amb un 18% i Alemanya amb un 17%.

Una dada que ha sorprès a les assistents és la xifra que gira entorn de la bretxa salarial entre homes i dones; mentre que en la població activa d'Espanya rau al voltant del 24%, entre enginyers i enginyeres es fixa en un 10%. La baixa presència en alts càrrecs també ha servit per manifestar la necessitat d'equiparar i igualar oportunitats.

La primera trobada d'Enginyeres Industrials ha estat organitzada amb la finalitat de fomentar la col·laboració, el diàleg i l'intercanvi d'idees i experiències entre enginyeres col·legiades i sòcies d'estudiants i per contribuir en el creixement del conjunt d'enginyeres industrials del Camp de Tarragona. Totes elles comparteixen un interès comú pel desenvolupament i la innovació en el camp de l'enginyeria industrial.

L'organització de l'acte ha anat a càrrec de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya  i ha comptat amb la participació de Sílvia De La Flor, directora del Departament d'Enginyeria Mecànica de la URV; Anna Gomis, enginyera industrial especialista en secció mecànica i caldereria a Technip IBERIA, S.A.; Valeria Landa i Karla Vergel, estudiants del Màster d'Enginyeria Industrial de la URV i guanyadores del 1r Premi de l'Engihack 2023 i Glòria Pino, Gerent EIC Demarcació de Tarragona

Compartir