El passat dimarts 29 d’abril de 2025, es va celebrar l’entrega de la 17a edició dels Premis per Treballs de Recerca de l’Àrea de Tecnologia de segon de batxillerat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona. L’acte de lliurament ha comptat amb la presència del President EIC Demarcació de Tarragona, Fernando Torres; la Directora i Gerent de l’AEQT, Maria Mas i, finalment, els vocals de la Junta Directiva Lluís Esteban, Sílvia de la Flor, Lluís Maestre i Josep Ramon Martínez.
La selecció dels treballs de recerca es basa en la seva naturalesa innovadora, contemporània, creativa i sostenible. Els projectes finalistes han estat escollits per haver aportat solucions reals a reptes socials, reflectint l’essència de la tasca de l’enginyeria industrial.
El Col·legi d’Enginyers Industrials aposta pels futurs professionals en l’enginyeria en un acte que esdevé un espai on els joves exposen oralment els seus treballs de recerca de batxillerat en l’àmbit tecnològic. Davant del jurat i públic assistent, els estudiants han presentat la feina feta destacant també en les competències personals. El president dels EIC Demarcació de Tarragona, Fernando Torres, assenyala que “el nivell dels treballs guanyadors de l’edició d’enguany destaquen per la seva aplicació pràctica donant solucions a problemes existents. Els estudiants han tingut una ment oberta i global necessària per fer-ho possible”. Torres, també els encoratja pel futur “heu demostrat tenir capacitats i motivació i, per tant, no heu de tenir por”.
Per la seva banda, la directora i gerent de l’AEQT, Maria Mas posa en relleu el valor del reconeixement que EIC Demarcació de Tarragona atorga als treballs de recerca dels estudiants i motiva als estudiants a seguir el camí “A la química necessitem persones que pensin en els altres, en aplicar solucions a problemes reals com heu demostrat avui amb els vostres treballs. La química és la que donarà solucions als reptes que tenim i necessitem enginyers treballant junts perquè l’enginyeria ens dona cada vegada millors solucions”.
Dels 10 treballs presentats, d’escoles i instituts d’arreu de la Demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre, els finalistes guardonats són:
PRIMER PREMI - Joel Tomàs Soriano de l’IES Deltebre pel seu treball “Una radial segura”.
Tomàs ha basat el seu treball de recerca en les radials de disc segures. És per això que l’alumne ha dissenyat el primer prototip de radial segura per evitar accidents tant en el món laboral com en el domèstic. En el seu estudi, Tomàs explica que en el cas del Regne Unit es calcula que el 84% de les incidències en l’àmbit laboral passen per l’ús de la radial de disc dentat sense protecció. El seu prototip es basa en implantar elements de seguretat amb sensors que únicament permeten l'ús de l'eina si aquesta s'utilitza amb els accessoris i elements de seguretat col·locats. L’estudiant ha fabricat el modelatge de la carcassa, els engranatges i les bateries amb una autonomia de fins a tres hores. En definitiva, Tomàs ha demostrat que es pot millorar la seguretat i el rendiment amb una eina de gran usabilitat.
SEGON PREMI - El segon premi ha estat per Martina Forasté Guardiola de l’Institut Antoni Martí i Franquès de Tarragona pel seu treball de recerca “Tecnologia al servei del moviment: un prototip únic”.
L’alumna de l’Institut Antoni Martí i Franquès ha constatat que les persones amb mobilitat reduïda puguin sentir-se més incloses alhora de conduir un vehicle. Forasté ha dissenyat i creat un prototip únic que, mitjançant un comandament agregat a un guant i via connexió bluetooth, pot teledirigir un vehicle en els eixos x, y i z. Si bé és cert que l’alumna ha assenyalat que en la vida real s’utilitzaria amb un motor elèctric sent més sostenible respecte a les emissions de CO2.
TERCER PREMI - El tercer premi s’ha entregat a Pol Petit Gibert de l’IES Constantí per l’excel·lència del seu treball “La maledicció de la dama blanca”.
Petit s’ha inspirat en la història de les muntanyes russes per crear i modelar en 3D la seva pròpia amb algoritmes matemàtics. La història comença al segle XVII a Rússia i evoluciona fins a les muntanyes russes actuals. Un viatge en el temps que culmina en un projecte ambiciós amb visió d’enginyer que ha repassat temes essencials com l’impacte de la força G i la correcta distribució dels suports. Entre càlculs de pendent, peralt, energies, velocitat i moment lineal l’alumne ha presentat el seu disseny en 3D juntament amb un pressupost aproximat pensant en la construcció a escala real del seu treball.